Zákaz rybolovu na revírech Národního parku Šumava od roku 2020

Na rybářských revírech v Národním parku Šumava platí od roku 2020 ukončení rybolovu, nebo je zde rybolov omezen.

Následný zákaz rybolovu se nově týká řek: Křemelná, Studená Vltava, Teplá Vltava (od Polky ke Kvildě), Otava 8A (horní část od vtoku Pěkného potoka po soutok Křemelné a Vydry).

Dále platí omezení rybolovu a vstupu na pobřežní pozemky revírů Vltava 33PVltava 33.

Důvodem je nová zonace v Národním Parku Šumava, kde zóna „přírodní“, ve které se nacházejí uvedené revíry, se ponechá vlastnímu vývoji bez zásahu člověka.

Rybáři přišli o možnost muškaření v nejkrásnějších přírodních řekách NPŠ. Na druhou stranu, ryby budou mít alespoň někde klid.

Za 15 let se vyhodnotí ekologický projekt vědců – „Nová zonace NPŠ“  – například jak vzkvétají přirozené populace ryb na Křemelné, Otavě, Studené Vltavě vedle predátorů (např. vydra, morčák), bez dalšího vysazování potočáka a lipana, ve zhoršujících podmínkách vlivem sucha a oteplení, MVE a organického znečištění (odpadní vody, zbytky léků, …), bez vlivu rybolovu. Proběhne revize zonace, ze zón přírodě blízkých se budou dělat zóny přírodní, naopak to nebude, v důsledku se ukončení rybolovu může rozšířit na další úseky řek v NPŠ a CHKO Šumava – Otava, Teplá Vltava.

Není vyloučeno, že v následujících letech ještě před revizí zonace NPŠ může dojít k dalšímu omezení/ukončení rybolovu na Vltavě nad Lipnem a na celé Otavě 8A.

zdroj: Muškaření na Šumavě

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.